Capital of Culture 2014

 
 
Fick vallfärda till stan som några slags pionjärer i snön för att komma fram till en klunga med folk som täppte till halva Umeå. Vi trängde oss längre och längre in i folkmassan, mot älven där själva grejen utspelade sig, och stod på tå medan vi försökte höra den skumma kören som inledde allt, då de inte lyckades få igång högtalarna direkt.
Sen var det några som talade, några samer som jojkade och sånt är ju jättetrevligt, sen var det bara nån som läste asskumma dikter och så var det något som hände där framme med nån ren och något tygstycke, man skulle seriöst ha behövt stå längst fram med ett förstoringsglas för att kunna se det. Det var som anpassat för att bara de längst fram skulle kunna fatta något.. Fast jag tror inte att ens de fattade så mycket heller om jag ska vara ärlig ;p
 
 
Det var en "intressant" tolkning av ordet kultur, men ja fyrverkerierna var fina i alla fall. Sen så kanske man skulle tipsa dem om att Umeå inte bara är kulturhuvudstad i Sverige utan i hela Europa, och förutom samisk kultur (som tillhör en minoritet i den här staden), så finns det även något som kallas svensk kultur. Riktigt trevliga grejer faktiskt! Men baserat på kvällens invigning kanske man får nöja sig med att vi bor i Sápmi i år och inte i Sverige, haha.
Nej Umeå kan aldrig representera Sverige, baserat på mina 18 år här är det bara en pinsam stad med ovanligt hög andel kommunister, extremfeminister, ateister, veganer och emos. Och dessutom är vi extra duktiga på att rensa bort svensk tradition och kultur för att inget ska kunna tolkas som "rasism", så det är ju lite ironiskt.
 
Men vilken stad skulle kunna vara representant för Sverige då.. Knappast Malmö, det är för badass. Göteborg kanske, man kan ju låta världen tro att alla svenskar är goa och glada och rullar extremt på R:en (inte använder amerikanska R i svenska, som en massa stockholmare försöker göra av någon anledning, tex killen i Spotify-reklamen, har de ett talfel eller?? RRRRRRRR).
Nej, Dalarna. Enda platsen där man fortfarande tar seriöst på kultur och traditioner. Visby har också mycket kultur (och historia) har jag hört?
 
Å ju mer jag tänker på det desto mer pinsamt känns det att Umeå är Europas kulturhuvudstad, alltså why xD Vi skämmer bara ut vårt land. Ni ser ju hur det började, nån "revolutionerande" konstnär som står och målar kvinnliga könsorgan mitt i stan som om det är något att klottra upp på en vägg bara sådär (respekt, tack), och orsakar rabalder då hon blir attackerad av en gubbe som tror att hon vandaliserar, och plötsligt blir Kristdemokraterna indragna i debatten av någon anledning och man ska rösta ut de "bakåtsträvande bibelfjantarna" ur riksdagen well that escalated quickly. Hmm, och varför ville jag inte bo kvar här nu igen? Tänk om jag sa att det bara är kristendomen och andra religioner (inte nödvändigtvis religiösa människor, men religiösa läror) som fortfarande har en respektabel och hälsosam syn på kvinnor och sex etc.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback