Rio de Janeiro II

Hej! Idag har vi gjort en av de viktigaste sakerna man kan göra i Rio - besöka Cristo Redentor (Kristusstatyn) på berget Corcovado där man har utsikt över en stor del av denna vackra stad och dess berg och stränder. Det är ingen dålig utsikt kan jag säga!
Vi bor just nu hos min pappas kompis familj, i ett litet och enkelt hus. Gatorna här verkar aldrig sova, det är alltid skratt och musik, och en massa barn som leker, spelar fotboll och nyfiket pratar med oss. Jag älskar brasilianska barn, ni kan inte föreställa er hur gulliga och trevliga de är <3
Det känns också underbart att kunna sitta ute i trädgården i shorts i kvällsmörkret och vara varm. Det är rätt trångt i huset men det är det värt det, det här är en upplevelse som de som tar in på hotellen längs stränderna missar, att för några dagar leva som människorna här, tillsammans med dem.
Känns rätt tråkigt att vi ska lämna Rio i morgon när det finns så mycket kvar att se, men jag tänker se till att komma tillbaka hit i framtiden!
Och juste, nu har jag även sett Copacabana i både dagsljus och nattmörker ;) Vi följde med pappas kompis dit på kvällen för att han skulle återse en gammal vän. Jag var väldigt trött men tog en läsk, så fixade det till sig haha, och det slutade med att det blev en trevlig kväll.
Kommer att sakna det här, även fast hela vistelsen i Rio har gått ut på att bråka med varandra, trängas i små rum med en massa sängar, anlända till stränder lagom till det blir mulet, inte kunna sova på nätterna osv.. Det har varit värt det :)
 

Rio de Janeiro

Hej mina vänner! Det här är vår tredje dag i Rio de Janeiro och oturligt nog verkar det inte fungera att ladda upp bilder, jag vet inte om det är fel på blogg.se eller internet, men hoppas verkligen att det börjar funka snart igen för jag kan knappt vänta med att lägga upp alla bilder jag tagit! I alla fall kan jag ju försäkra er om att vi lever livet här i 26° och sol! Igår var vi på Copacabana och en jättestor marknad, och idag ska vi också åka någonstans :) Vilken tur att man har skaffat instagram så att man har nånting att bjuda på tills det börjar funka igen!
 
http://distilleryimage11.s3.amazonaws.com/a32a058ed8ec11e19f481231380fd1fd_7.jpg
På Copacabana, sjukt nice!
De välkända trottoarerna som går längs stranden. På kvällen står en massa försäljare här.
Frukosten igår på ett litet café i stan, den här fruktsalladen med kondenserad mjölk plus någon slags milkshake, så sjukt gott!

Tre till från Morretes

 
Bild 1 är från marknaden, bild 2 från vägen dit då vi stannade vid vägkanten för att dricka färskpressad juice från sockerrör (jättegott!) och bild 3 från själva staden och floden som går genom den.
 
Imorgon ska vi ju till Rio (taggar!) och sedan har vi inte så mycket tid kvar i Brasilien, så idag ska jag ta mig till en frisör och leta Converse, jag är ute efter ett par låga svarta utan en såndär röd kant runt, verkar dock som att de flesta affärer bara har med röd kant i min storlek eller helt slut men jag hoppas få typ femte gången gillt nu ;)
Anyway, önska mig lycka till idag för det behöver jag hahaha, att hitta en frisör som kan engelska är nog 0% chans, men det blir säkert bra ändå :D

Morretes II

Vi kom fram i skymningen och då vi körde in i staden möttes vi av ljudet av flöjtmusik, prat och skratt. Några gubbar stod och visade till parkeringsplatser och sedan gick vi omkring bland marknadsstånden och butikerna. I mitten av staden fanns en liten dunge träd och en scen där en musiker stod och spelade The Beatles med en såndär träflöjt med en massa munstycken, och barn sprang omkring och lekte. Hela området fick tak av ett enormt träd med hängande, lövtäckta kvistar. En bit bort gick en lugn flod där folk badade. Hela stämningen var som i en film eller nåt..
 
I Paraná är det i allmänhet rätt dyrt i affärer och så, fast här var det så billigt så jag ville bara köpa hela staden :D
Pappa köpte en tukan i trä
En tjej som tycker om att fjanta runt i hattar :)
 
Inte ens tusen bilder kan beskriva den här staden, man måste helt enkelt uppleva den själv.. I solnedgången som vi gjorde. Det måste finnas jättemånga ställen som detta i Brasilien, ännu en anledning till varför vi måste komma tillbaka hit.

Morretes

Heej!
Idag har varit en händelserik dag. Vi tog en lång biltur till den vackra staden Morretes (som ligger 1 timme bort) tillsammans med pappas arbetskamrat och hans fru. Curitiba ligger som sagt på en bergsplatå, så för att komma någon vart måste man åka genom en massa berg. Vi tog en extra fin och slingrig väg genom skogarna bestående av palmer, bananplantor och stora lövträd täckta av slingerväxter och lianer. Marken var täckt av blommor i olika färger och mellan träden kunde man se stup och höga berg. Det var fantastiskt!.. ända tills mitt kamerabatteri tog slut. Och det blev finare och finare ju närmare havet och Morretes vi kom, jag led verkligen!
 
Jag hann bara ta några bilder, och när vi var framme hade batteriet återhämtat sig så pass att jag kunde ta typ 4 bilder till, var verkligen mycket till tröst... Här är några bilder från vägen dit, och imorgon blir det fler bilder från andra kameran (tur att vi har flera fotografer i familjen) Puss!
 
Å, är vi inte snygga när vi har fullt med vind och sol i ansiktet haha..
Här är våra vänner.. :)
Vägarna är av kullersten, väldigt annorlunda!
 
Lägger upp bilderna från själva staden imorgon, jag lovar att de är fina! :)

The Amazing Spider-Man

Vi glömde att äta lunch idag så därför var vi riktigt hungriga sådär vid 6-tiden, så vi åt buffé på en restaurang på Palladium, ett av de större köpcentrena. När vi ändå var där tänkte vi att vi skulle se Spiderman, eftersom de har Imax-biograf där :D Det var rätt sjukt, bioduken är verkligen enorm! Det var så att man fick liksom vrida på huvudet när man skulle kolla på vad som fanns åt höger och vänster, det var så stort att man kunde knappt se allt på en gång!
 
Angående filmen tyckte jag den var rätt bra (och Peter Parker var snygg hehe), fast tycker nog ändå bättre om de gamla.. Men den är ändå sevärd! Och det var sjukt nice att se på storskärmen, med 3D och allt.
 
http://geexels.com/wp-content/uploads/2012/07/teh-amazing-spiderman.bmp
 
På portugisiska heter filmen "O Espetacular Homem Aranha". Tänk om vi skulle göra så i Sverige och översätta alla titlar till svenska.. Den Fantastiske Spindelmannen.. Män i Svart.. Hämnarna.. Lol! Svenska är för odramatiskt.
En bild som visar ungefär hur salongen såg ut :)

Rio de Janeiro nästa vecka!

 
Då är det bestämt, vi åker till Rio de Janeiro torsdag nästa vecka tillsammans med pappas kompis som kommer därifrån, och stannar där helgen plus lite till :D Känns rätt overkligt, för ett år sen hade jag aldrig ens tänkt på att åka till Sydamerika, och nu är jag här och ska till en av världens kändaste och vackraste städer! Lyckan! <3
Bildkälla

Bättre sent än aldrig..

 

Restaurang

Åkte till en japansk restaurang som blivit utsedd till stadens bästa. Och jag kan förstå varför, de hade väldigt många rätter för helt okej priser och jag tror att de som inte gillar sushi skulle uppskatta den här för den smakade inte lika "fiskigt" och annorlunda, då det mesta av fisken var tillagad..
Jag tyckte att det var riktigt gott, bästa sushin jag ätit tror jag!
 
Ser ni att det är jordgubbar i rullarna till vänster? :D Det är söta sushirullar med jordgubbar, goiabada (en brasiliansk sylt som görs av guava) och philadelphiaost tror jag. Snacka om Japan möter Brasilien hahah :) De var verkligen sjukt goda!
Det var verkligen mysigt men det var så mörkt så det var jättesvårt att fota..
Sjukt dålig bild här då, tog den från bilen men det är i alla fall utsidan på restaurangen :)

I ett blött Curitiba

Drog idag med mamma till en gågata som finns här med en massa små affärer! Har bara varit i köpcenter annars med de största affärerna men här fanns det verkligen mycket bättre shoppingmöjligheter, fler olika affärer plus billigare faktiskt. Också är det otroligt mysigt, tog några bilder med mobilen, orkade inte ta upp kameran eftersom det regnade en massa!
 

Tyvärr hann vi inte kolla runt så mycket som vi hade velat, eftersom det började närma sig middagsdags och vi skulle åka på restaurang med pappa! Fast vi ska definitivt åka tillbaka, hoppas den här veckan! :)
Det enda jag köpte idag var en svart stickad tröja, skönt med något mysigt plagg dessa kyliga dagar!

Zoo

 Åkte till en djurpark här! Det fanns många intressanta djur, en del som jag aldrig sett på riktigt förut som giraff, zebra, flodhäst, tiger, lejon.. Haha jag har faktiskt aldrig varit på en sånhär klassisk djurpark förut, bara parker inriktade på något speciellt djur tex fågelpark, ormfarm, krokodilfarm, akvarium..
Det som är synd är att burarna hade dubbla stängsel med bara små hål som gjorde det väldigt svårt att få några fina bilder! Men här är det jag lyckades med i alla fall!
 
Kan snälla någon skaffa en sånhär åt mig? Kostar bara 10.000.. Nej jag svär, en dag ska jag skaffa en ara!
Jaguar! Dessa snyggingar lever i skogarna här!;)
Det var det det :D Inte roligt väder, sjukt vad kall dag vi haft, 10°C! Men för att se det från den ljusa sidan så skulle ju solen ha förstört fotograferingen ;)

Parque Tangua

Åkte idag till en ny park i stadens utkant där vi inte varit förut.. Det var väl trevligt fast det bästa var som alltid picknicken vi hade med oss, det vill säga någon holländsk chokladkaka och dricka! :)
 

Casa China

Jag och mamma blev godissugna så vi gick till casa china och köpte en massa godis :) Känslan asså!
Haha, det är typ som Ö&B här, billigt och lite varierande kvalitet..
 

Det bästa med Sverige/Europa..

När man är långt ifrån sin egen matkultur så är det alltid några saker man kommer att sakna! Det här saknar jag mest hemifrån:
 
1. Lösgodis

Sverige är seriöst paradiset av godis. Favoriten är hallon/lakritsskallar <3
 
2. Ballerinakex

Det var det enda vi hade med hit från Sverige, några paket ballerina kladdkaka, men de tog ju slut direkt ;)
Ibland får jag stunder då jag blir assugen på dessa!
 
3. OLW chips
Chips är värsta dyrt här plus att de inte har lika många smaker.. Saknar verkligen cheez ballz (går inte att beskriva hur goda de är!) plus sourcream & onion och de här som ser ut som små, vridna ostbågar men smakar chili och ost!
 
4. Norrmejeriers äkta färsk vispgrädde

Jag har typ skrivit om den flera gånger, den är så god så jag dricker den som den är, eller vispar och äter till bananskivor, det är verkligen den godaste grädden som finns <3 Överhuvud taget är Europa proffs på mjölkprodukter.
 
5. Min älskade frukost..

Kunna äta fil (särskilt kefir, godaste som finns) och vettig mysli på morgonen existerar ju som inte i Sydamerika. Jag frågade vad de äter till frukost här, och det är mackor.. Saknar verkligen min standardfrukost, dessa tre plus bananskivor :)
 
6. CHOKLAD

Mina tre favoriter: Lindor, Madagascar och Mousse au Chocolat, alla från Lindt :D Hittade någon Lindt-sort här en gång men det kostade typ 3x så mycket! De har många chokladsorter här fast de flesta är nestlé och inte lika goda som tex Marabou.
 
Om någon sitter hemma i Sverige och är ledsen för att ni inte reser någonstans, se det från den ljusa sidan och ta lite ostbollar och lösgodis istället, det skulle jag göra :D
Ingen av bilderna tillhör mig

Na cozinha

En vän som bor här i närheten ville komma hit och hjälpa till att göra lunch, vilket förstås var uppskattat! Först handlade vi några ingredienser och lagade sedan något som kan ses som rätt typiskt brasilianskt - ris, bönor och kyckling plus lite grönsaker till. Så gott!
 

Snart över!

Det har blivit en del sjukhusinlägg den senaste tiden men.. det är nog slut på det om några dagar! Benjamin mår mycket bättre och därför blir det nog inga fler operationer, de drog ut slangen som gick genom näsan ner i magen ikväll, så han får börja dricka vatten snart, sedan juice och sedan soppa om sådär tre dagar, har aldrig sett en 6-åring skina upp så mycket av att höra att han kanske får äta soppa om 3 dagar! Stackarn har varken fått äta eller dricka på 4 dagar och har haft slangar överallt..
För er som inte vet så handlar det hela om en brusten blindtarm och lite efterkomplikationer!
 
Idag har det varit kallt, typ 14°! Slänger in några "varma" bilder från tidigare dagar! :)
 
Underbara Jardim Botanico!
Normal bild på mig och Adam, han hoppar runt så mycket så han syns bara som ett moln och jag står bara och lyser och är allmänt fabulous.. eller nåt ;)

Ópera de Arame

Igår såg vi operahuset i Curitiba. Det ser ut att ligga mitt i skogen men det är bra en av parkerna i stan. Det ligger liksom mellan kullarna, med en bro över en sjö, och hela huset är av glas. Det lär vara väldigt fint på kvällen då det är upplyst!
 

Regnig kväll på sjukhuset

Häromnatten åkte min lillebror in igen pga komplikationer efter operationen, och eventuellt måste han opereras igen.. Verkar väldigt jobbigt, jag orkar knappt föreställa mig :( Vi gjorde honom och mamma sällskap ett tag, fick även besök av en tjej vi känner. Skönt med helg, kommer perfekt känner jag!
 
Cameraception!
Ser ut som att det är hur mycket folk som helst haha, men för er som inte vet så är det för att jag har 4 bröder, han som är sjuk är näst yngst.

Mellanmål

 
Här är tre av de saker som faktiskt är billiga här: banan, jordgubbar och läsk ..

Peanut butter cups

 
Tycker personligen att detta är något av det godaste som finns, och blev jätteglad när jag såg att det finns på wallmart här! En fördel med Sydamerika är de goda saker från USA som knappt finns i Sverige, men som finns här! Har verkligen saknat, hittade en gång i Sverige, men det fanns bara tillfälligt verkade det som och dessutom dyrt.. Annars har jag inte ätit dem sedan sist jag var i USA för 6 år sen. All credit till USA, som har nationaldag idag :)

Bland rosa träd och sköldpaddor

 
 
Jag vet faktiskt inte vad det är för slags träd, men fina var de i alla fall! Det börjar blomma mycket nu eftersom det är vår här. När jag skulle fota så dog mitt kamerabatteri, gissa om jag blev less.. Fick ta mobilbilder istället :)
Bilderna är tagna i Jardim Botanico, där vi spenderade en avslappnad dag i solsken, åt dorritos, matade fiskar och sköldpaddor osv. Ganska soft enligt mig!

Sunset

Det är alltid spännande att se hur kvällshimlen ser ut, det varierar mycket. Älskar att bo i höghus och kunna se ut över staden, det är annat än vår bottenvåning i Umeå ;p Fast det jag saknar är att kunna gå ut och sätta mig i gräset/solstolen eller att ha grillkvällar med gäster då alla sitter på utemöblerna och äter, det är äkta sommar!