Die Schweiz

 
Fråga: varför är Eline besatt av Schweiz? Svar: no one knows, det är bara det att mitt hjärta sjunger varje gång jag tänker på detta gröna land. Och att det dessutom finns en kanton i södra delen som gränsar till Italien, är italiensktalande och har samma klimat och kultur som Italien, fast samtidigt ett rikt, välfungerande, ickekorrumperat schweiziskt samhälle. Vad kan låta bättre? Varför flyttar inte alla människor i hela världen dit?
Schweiz är å andra sidan antagligen är världens mest invandrarovänliga land, man måste bo där minst 30 år för att ens kunna ansöka om medborgarskap. Faktum är att en tredjedel av deras befolkning därför inte formellt är schweizare. Men jag tror inte att det i praktiken gör någon större skillnad.. Kanske man inte har rösträtt? I så fall kan det ju vara frustrerande. Fast då kan man ju bara flytta till USA. 'murica. Det känns på något sätt som att man kommer att sluta upp där, det är ju standardlandet.
 
En del tror inte ens på mig när jag pratar om att dra bort från Sverige efter studenten. En kille i min klass sa på riktigt att han nästan kan lova att jag kommer bo kvar i Umeå resten av livet. Yes. Alltså för typ 90% av befolkningen verkar det vara självklart att leva på samma ställe hela livet, även fast man bor i en tråkig och totalt ocharmig stad som Umeå. De kommer leva hela sitt liv här utan att nånsin öppna sina ögon. De kommer att tycka att de har sett världen för att de har tagit ett direktflyg till Phuket, bott på lyxhotell tillsammans med halva Sverige och spenderat all sin tid på stranden, hotellområdet och närmaste staden som är en total turistfälla. Sedan åker de hem utan att veta ett piss om livet i Thailand. De kommer aldrig att se världen på riktigt, och jag får klaustrofobi bara av att tänka på saken!!
Så till de som tror att jag kommer att bo i Umeå resten av sitt liv: good one. Nej, finns inte ens i min världsbild ;) Det påståendet vibrerar inte i samma frekvens som mina atomer.
Sen till de praktiska skälen.. Jag har astma och allergi. Utlösande faktorer för mig är: mjäll från katt och hund, ansträngning, damm och kyla. Kyla är ett fenomen som existerar i Sverige ungefär sex månader om året, vilket betyder att jag är sjuk, trött och hängig 50% av tiden jag spenderar här. Tror ni jag skulle vilja leva ett halvdåligt liv här eller ett friskt liv någon annanstans? Inte så svårt val höhö ;) Bara fem månader kvar på världens bästa skola sen är jag fri <3

Kommentarer
Postat av: Rebbe

flyttar vi tillsammans från Sverige?!
fast jag skulle kunna tänka mig att flytta till Tyskland. Tyskland är awesome, dessutom är tyskan här lättare att förstå än tyskan i Schweiz. fast du vill flytta till italiensktalande delen och jag kan tyvärr ingen italienska. om jag hade velat det hade jag gjort mitt utbytesår i Italien ;)
nejmen no joke, har också tänkt tanken att flytta från Sverige nu när jag vet hur det känns att bo i ett annat land! :)

2014-01-21 @ 21:27:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback